Quan pensem en Nadal, ens venen al cap les ocasions de reunió amb la família, les nadales, el bon menjar o els regals. A qui se li acudiria relacionar-lo amb l’acte de fer caca? Doncs als catalans, esclar!
Una de les característiques més originals de la cultura catalana és l’existència de dues figures de Nadal que tenen a veure amb el fet d’anar de ventre, com el tió i el caganer. És, segurament, el que més xoca a turistes i persones que volen aprendre sobre el nostre país. En aquest vídeo, visitem la tradicional fira de Santa Llúcia de Barcelona i demanem als catalans que ens expliquin això de fer cagar regals a un tronc i per què hi ha un senyor que fa caca al pessebre.
Dues figures de Nadal a Catalunya tenen a veure amb el fet d’anar de ventre.
El fet és que, esclar, els catalans tenim molt assumida aquesta part de la nostra cultura. Ja de ben petits celebrem Nadal donant mandarines al tió i buscant un lloc una mica reservat però prou visible al pessebre de casa nostra. És potser per això que no ens adonem que, més enllà d’aquestes dues tradicions, l’humor escatològic ens és molt propi.
Jo no n’era conscient fins que vaig tenir un professor canadenc a la universitat. Recordo com ens deia, horroritzat, que “els catalans tenim una obsessió amb la caca”. Ens va explicar que, una vegada, havia anat a dinar a un restaurant de cuina tradicional catalana i que, mentre menjava, es va fixar en una inscripció molt antiga que deia a la paret. Deia així: “El bon menjar i el bon cagar són els dos plaers del català”. Quan ens ho va dir, tota la classe ens vam fer un tip de riure! Va ser llavors quan em vaig adonar que potser sí que ens fa molta gràcia l’humor escatològic.
Més enllà d’aquesta preferència humorística, però, m’agrada la reflexió que fa un noi del vídeo quan parla del caganer respecte l’esperit entremaliat dels catalans. És veritat que tenim tradicions solemnes, però també ho és que sempre tenen la seva contrapartida trapella i sorneguera que fa de contrapès. I si no sabeu de què parlo, visiteu Catalunya durant el Carnaval!
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.