Notes del programa
Aquells que tingueu cotxe sabreu bé de què parlem en aquest episodi. Fa uns dies, la Sílvia va anar a passar la ITV, i avui ens explica tot el procés pel qual has de passar durant la inspecció tècnica del vehicle . Som-hi!
L’expressió de la setmana
- ser una carraca (aplicat a cotxes, ‘estar fet pols, ser una ferralla’; aplicat a persones, ‘ser un carca, tenir idees retrògrades’)
- ser un carca (aplicat a persones, ‘tenir idees retrògrades, tenir un caràcter reaccionari’)
Bonus
L’Andreu explica anècdotes sobre una furgoneta de segona mà que va compartir amb son germà i els records que en té.
Transcripció
Andreu:
[0:19] Bon dia, Sílvia!
Sílvia:
[0:20] Bon dia, Andreu! [Com estàs?] Molt bé. Avui portem novetats, novetats.
Andreu:
[0:24] Sí, moltes novetats. A veure, cosetes que ja vam avançar en les setmanes anteriors, però que avui toca parlar-ne potser amb una mica més de profunditat, no? A veure, novetat principal, número 1, o… diguéssim, avui, de quina novetat parlarem?
Sílvia:
[0:36] Avui parlarem de LA novetat. I és que ja hem publicat el curs (en) el qual portem treballant més d’un any i que n’estic molt orgullosa!
Andreu:
[0:47] N’estem, molt orgullosos! Jo crec que tots n’estem molt orgullosos. [Sí, jo crec que sí, tots.] Sí. Hi ha molta feina al darrere i esperem que sigui útil. A veure, expliquem què és aquest curs, en què consisteix, per a qui és?
Sílvia:
[1:00] Doncs és un curs d’autoaprenentatge en línia. El qui vulgui repassar la base de la llengua catalana o qui vulgui començar des de zero a aprendre català trobarà, en aquest curs, els materials necessaris per aprendre el nivell A1, el nivell bàsic de la llengua.
Andreu:
[1:17] D’acord. I que sigui d’autoaprenentatge, què vol dir? És a dir, és un curs totalment en línia…
Sílvia:
[1:24] Sí. El trobeu tot a internet, per tant, hi pot accedir el qui vulgui, des d’allà on vulgui. Aquest curs és de pagament i, un cop l’hagueu comprat, l’accés és indefinit. Així que el podeu fer quan vosaltres vulgueu.
Andreu:
[1:38] Exacte. A més a més, aquest curs inclou no només teoria, vocabulari i exercicis, sinó també tota una sèrie de vídeos que hem preparat. [I àudios!] I àudios, també, del pòdcast, o fets expressament, perquè pugueu sentir el català i veure la gent com parla el català. No només interactuar amb una interfície en línia, sinó també sentir persones reals parlant el català, no?
Sílvia:
[2:06] A més a més, en el curs en línia, hi trobareu també, no només explicacions de gramàtica i vocabulari, com has dit tu, Andreu, sinó també totes aquelles explicacions culturals relacionades amb els Països Catalans, no només de Catalunya, sinó també de coses del País Valencià, de les Illes, paraules concretes, en què són paraules que aprenem en el vocabulari, potser en algun lloc es diuen una mica diferent o tenen una paraula pròpia i genuïna d’allà… I també comentem de tant en tant alguns errors que fem els nadius.
Andreu:
[2:39] Per exemple? Podríem posar un exemple?
Sílvia:
[2:42] Sí. Hi ha una de les unitats que va sobre la roba. [Ah, sí.] Doncs, en aquesta unitat, l’error que diuen molts nadius i que segurament jo també hauré dit alguna vegada aquí al pòdcast, és bolso en comptes de dir bossa de mà. [Ah, sí. Típic error. Sí.] Llavors, en les llistes de vocabulari sí que aprenem la paraula bossa de mà, però hi ha un petit aclariment en què s’explica que es pot sentir molt sovint la paraula bolso.
Andreu:
[3:11] Exacte. I no només errors com aquest, que es tracta d’un castellanisme, sinó també anotacions sobre formes que potser són més col·loquials, no?, per exemple, quan diem déu en lloc de adeu, o fins i tot també apunts dialectals, no?, de com ho diuen a les Illes Balears, o com ho diuen els valencians, una determinada paraula.
Sílvia:
[3:30] Ara que has dit això, m’has recordat que també hi ha apartats de fonètica, que aquests no els hem comentat. En cada unitat també hi teniu un apartat de fonètica, amb exemples i paraules i exercicis per poder-ho practicar.
Andreu:
[3:45] Aleshores, qui estigui interessat en aquest curs, on ha d’anar?
Sílvia:
[3:48] Ha d’entrar a una pàgina web que és courses.easycatalan.org.
[…]
Amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.