Notes del programa
La Sílvia va cuinar un arròs amb bolets d’allò més bo quan l’Andreu i el Matthew la van visitar a casa seva per Patum, i avui compartirà amb tots nosaltres aquesta fantàstica recepta. Som-hi!
Recepta per a 4 persones
Ingredients
- 1 porro
- 10 xampinyons o bolets
- aigua (1/5 o 2 litres)
- sal
- 40 g de mantega
- arròs blanc (11 cullerades soperes)
- 185 ml de llet de cuinar
- 100 g de formatge parmesà ratllat o escamat
Preparació
- Posem a bullir un tros del porro, la part blanca, aprox. que faci uns 8-10 cm de llarg, i els 10 xampinyons nets sencers i sal.
- Ho deixem bullir uns 45 min. o 1 h.
- Traiem el porro i el llencem, i guardem el brou (també anomenat caldo).
- Traiem els xampinyons i els tallem.
- En un altre recipient, com ara un cassó gran, hi posem la mantega. Agafem la manega i fem 5 trossos d’uns 5 mm de gruix i els posem al fons del cassó.
- Llavors hi posem 11 cullerades d’arròs, amb una cullera sopera (cullera grossa).
- Posem el cassó al foc i anem remenant amb l’espàtula de fusta.
- Quan la mantega es fongui, anem remenant l’arròs. Si veiem que s’enganxa o que ja no hi ha gaire mantega líquida, comencem a afegir-hi brou. I hi tirem tots els xampinyons. Una mica, no tot.
- Hem d’agafar un culler i anar afegint el líquid a poc a poc.
- La qüestió és que no ho hem d’avocar tot a poc a poc, sinó que hem d’afegir el caldo quan vegem que s’acaba el suc, el líquid.
- Al cap d’uns 10 minuts, a part d’anar afegint el líquid/nata, s’ha d’anar afegint el parmesà.
- Quan ja fa 20 minuts que hem començat el procés amb el cassó, tastem l’arròs i decidim si hi falta sal o no i si ja està prou cuit o encara li falta.
- Es tarden uns 30-40 minuts fins que l’arròs ja està cuit.
- És millor si es deixa reposar.
Taller de llengua
Us expliquem com funciona l’ensordiment de les consonants amb la regla de bodega-petaca.
Transcripció
Andreu:
[0:17] Bon dia, Sílvia!
Sílvia:
[0:17] Bon dia! Com estàs, Andreu?
Andreu:
[0:19] Molt bé, tot a lloc. No ens podem queixar. I tu?
Sílvia:
[0:23] També molt bé, molt bé. Avui vinc molt animada, perquè avui m’he proposat fer dues coses en una. [A veure. Farem multitasking?] Sí, perquè, no sé si te’n recordes, quan vau venir amb el Matthew aquí a casa per Patum, un dia us vaig cuinar un… que jo en dic risotto, però que…
Andreu:
[0:47] Ah, sí! Boníssim! Brutal! Sí, sí!
Sílvia:
[0:50] Però que segur que si algú tastés el meu risotto diria que no és un risotto, perquè els risottos es fan diferent, etcètera, etcètera, no? I sempre, cada cop, m’esteu dient: “Sílvia, ens has de dir com es fa, ens has d’enviar la recepta…” I he pensat: “Doncs mira, el que farem avui és explicar la recepta per a tothom, i així, no només la tindreu tu i el Matthew, sinó que la tindrà tothom”.
Andreu:
[1:15] Uhuu! Ei, doncs agafeu paper i boli perquè aquesta recepta és boníssima. Jo sí que dic que és un risotto. És a dir, no soc expert en risottos, però n’he menjat alguns i aquest per mi compleix totes les característiques. Vull dir, un arròs, melós, bo, boníssim… i val molt la pena, per tant, us recomano que agafeu paper i boli com jo ara mateix i aneu apuntant la recepta que ens explicarà la Sílvia, perquè val molt la pena, és molt bona. Vinga, jo ja estic preparat.
Sílvia:
[1:43] Vinga, som-hi, doncs. [A veure.] A veure, el primer de tot que necessitem és preparar tots els ingredients, no?
Andreu:
[1:50] D’acord. Quins ingredients necessitem?
[…]
Amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.