Home>>Easy Catalan>>Quan s’utilitza el subjuntiu? | Easy Catalan 24
Easy CatalanVídeos

Quan s’utilitza el subjuntiu? | Easy Catalan 24

Si us preguntessin què és el més difícil del català, què diríeu? Molta gent diu que ho són els pronoms febles, la pronúncia de les vocals o d’algunes consonants… però què me’n dieu, del subjuntiu? Pot ser que no sigui el més difícil si la vostra llengua materna és el castellà o alguna altra llengua romànica en què l’ús del subjuntiu funcioni de manera semblant o pràcticament idèntica, però per a la resta és probable que representi un repte important.

A la comunitat d’Easy Catalan, durant les xerrades que fem a Discord, és habitual que ens demanin que expliquem el subjuntiu. Ha! Així, com qui pregunta per l’hora, saps? Ai… Qui ho hagi provat ja m’entendrà, perquè qui intenti resumir l’ús del mode subjuntiu sense haver-se preparat el tema abans, de seguida notarà que s’ha ficat en un jardí que, si ho hagués sabut, hauria evitat de totes totes.

Perquè sí, d’acord, més o menys podem resumir-ho dient que el mode subjuntiu s’utilitza quan parlem de coses hipotètiques, per expressar dubte, possibilitat, condició, necessitat… o que el solem utilitzar en oracions subordinades darrere de que o quan.

Fins aquí, tot bé, però ja podem creuar els dits perquè no ens facin gaires més preguntes, perquè en cas que entrem a mirar-nos amb lupa cada verb que diem o escrivim, veurem que moltes vegades, allà on escauria un subjuntiu d’acord amb l’explicació que hem donat, en realitat hi posem un indicatiu.

O encara pitjor: pot molt ben ser que ens trobem casos en què intuïtivament hem fet servir un mode, però que per poc que ens ho plantegem comencem a dubtar i finalment ja no sabem què és millor, si indicatiu o subjuntiu.

Però no patiu, que per això vam fer aquest vídeo, el primer d’una sèrie que vol ajudar a posar llum a la foscor dins d’aquest camp obscur i misteriós de la gramàtica catalana!

Voleu veure la resta de vídeos sobre el mode subjuntiu? Ajudeu-nos a fer-los possible fent-vos membres de la comunitat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *