Home>>Easy Catalan>>22: Neologismes
Easy CatalanPòdcast

22: Neologismes

Notes del programa

Els neologismes són les paraules que sorgeixen per denominar les realitats noves que apareixen a mesura que la societat canvia i la ciència i la tecnologia avancen. En aquest episodi parlem d’algunes de les paraules més representatives de l’any 2021, com ara negacionisme, podcast o distòpic. Som-hi!

Neologismes finalistes

  • negacionisme m
  • podcast m
  • cisgènere adj
  • distòpic adj
  • antivacunes m/f i adj
  • presencialitat f
  • edatisme m
  • disfòbia f
  • cronificar v
  • monodosi f i adj
  •  

Easy Catalan recomana

Transcripció

Andreu:
[0:13] Bon dia! Bon dia a tothom, jo soc l’Andreu, això és Easy Catalan, aquí tenim la Sílvia amb nosaltres. Bon dia, Sílvia!

Sílvia:
[0:20] Bon dia! [Com estàs?] Bé, i tu?

Andreu:
[0:23] Molt bé. Ja de tornada a la rutina, després d’unes curtes vacances de Nadal.

Sílvia:
[0:29] Sí. Doncs Andreu, et volia comentar que al nostre Discord s’ha presentat un patreon nou, una persona nova a la comunitat, que es diu Ciarán, i ens va deixar a la presentació el següent text. Diu: “Hola a tothom! Soc Ciarán, d’Irlanda. Visca al Regne Unit i fa poc que he començat a aprendre català. Vaig visitar València i Barcelona durant els mesos d’octubre i novembre, i de seguida em vaig enganxar a la llengua i la cultura catalana. Parlo anglès i irlandès amb fluïdesa, i també estic aprenent francès i espanyol. Tinc moltes ganes de parlar amb tots vosaltres. Encara no tinc la capacitat de mantenir una conversa, però hi arribaré aviat. Adeu!”.

Andreu:
[1:17] I tant, que sí, aquest és l’esperit! Molt bé, Ciarán, benvingut a la comunitat! Esperem parlar amb tu aviat a Discord i que ens expliquis més coses de l’irlandès. Per cert, aprofito per felicitar-te a tu i a la comunitat irlandesa, a la comunitat que parla irlandès, perquè no sé si ho has vist, Sílvia, que a partir del dia 1 de gener d’aquest any, l’irlandès ha adquirit un nou estatus en la Unió Europea.

Sílvia:
[1:46] Ah, sí? No ho sabia!

Andreu:
[1:47] Sí, o sigui, l’irlandès era una de les llengües oficials de la Unió Europea des del 2007, però per falta de recursos, de personal i… no sé, suposo que sobretot interès polític, només es traduïen alguns documents de la Unió Europea a l’irlandès. O sigui, algun tractat, coses… coses més simbòliques… però no era una llengua de treball plenament. I a partir del dia 1 de gener del 2022 ho és, o sigui, ara ja és una llengua plenament de treball. Això vol dir que tota la documentació de la Unió Europea es traduirà a l’irlandès i… doncs bé, al final això és una bona notícia per a tots els irlandesos, perquè al final, doncs mira, per exemple, entre els traductors, en el col·lectiu dels traductors i la gent que es dedica a la llengua, el seu mercat laboral s’acaba d’ampliar, perquè la Unió Europea contractarà més lingüistes, i això també vol dir que nosaltres rebrem informació en irlandès, perquè per exemple els medicaments aprovats per l’Agència Europea del Medicament, els prospectes, estan en les llengües oficials. Doncs ara també les rebrem, aquestes instruccions, en irlandès.

Sílvia:
[2:59] Molt bé! Molt bé, molt interessant, veus?

Andreu:
[3:01] Doncs sí. Per tant… Enhorabona! Ara el que interessaria és que… és que algun dia passés el mateix amb el català, no? Però el català encara no té ni reconeixement oficial.

Sílvia:
[3:12] El camí és una mica més llarg.

[…]

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *