Notes del programa
Fer esport, estalviar més, tornar a tocar un instrument, llegir més llibres, ser més puntuals, passar menys temps davant les pantalles, progressar en l’aprenentatge de llengües… Aquests són alguns dels propòsits que ens hem fet els membres de l’equip d’Easy Catalan. I vosaltres, què us proposeu per a l’any 2022?
Transcripció
Sílvia:
[0:13] Andreu, molt bon any!
Andreu:
[0:16] Bon any! Feliç any 2022!
Sílvia:
[0:19] Ja et vas menjar tots els (grans de raïm), o no?
Andreu:
[0:22] Sí! Sí, sí!
Sílvia:
[0:24] Tots? Els 12 grans de raïm?
Andreu:
[0:26] Els dotze grans, sí, sempre. Tu no?
Sílvia:
[0:28] Hosti, quin crac. No, jo màxim arribo a 6. Jo sempre dic que un any complet ple de bona sort no el tindré mai.
Andreu:
[0:37] Home, bona sort 365 dies a l’any… és difícil, eh.
Sílvia:
[0:42] També. És demanar molt, no?
Andreu:
[0:45] Sí, és demanar massa. Però… I també, això dels grans de raïm… depèn molt del raïm, perquè n’hi ha de totes les mides… [Ja, és veritat, és veritat.] N’hi ha de totes les mides, amb pinyols i sense, amb pell i sense…
Sílvia:
[0:58] Sí, sí. No, però jo ho faig bé, eh. Vull dir, jo un gra normal. Vull dir, amb pinyols… amb els pinyols i la pell. Normal.
Andreu:
[1:06] Com cal. Molt bé.
Sílvia:
[1:08] Exacte.
Andreu:
[1:12] Molt bé. Doncs què, com es presenta l’any 2022? Quins propòsits tens, tu, Sílvia?
Sílvia:
[1:17] Doncs mira, jo tinc un propòsit… Normalment sempre em faig propòsits molt… petitons. Vull dir, perquè així sé que potser els podré assolir, no? [D’acord.] Penso que és millor un que sigui petit i realista que no pas proposar-se moltes coses i que al final no… al final no es pugui fer res. Llavors, el propòsit que tinc per a aquest any és intentar canviar una paraula que normalment utilitzo bastant.
Andreu:
[1:46] D’acord. I quina és?
Sílvia:
[1:47] És la paraula normal. Vull treure-la. Vull dir, no hi ha res que sigui normal en aquest món. Llavors, no existeix, aquest concepte, i vull intentar utilitzar d’altres expressions, d’altres paraules, en comptes de normal.
Andreu:
[2:02] I quines alternatives tens?
Sílvia:
[2:05] Doncs que és habitual, que pot ser que la majoria de gent ho faci d’aquesta manera… Però potser no normal. Què vol dir, que hi ha alguna cosa que no és normal? No. Doncs no m’agrada i… i m’agradaria canviar-ho.
Andreu:
[2:20] D’acord. I algun altre propòsit?
Sílvia:
[2:23] Doncs… No sé, potser intentar continuar amb la dinàmica que tinc de fer com menys coses millor de les coses que no em ve de gust fer. [Molt bé.] Que aquest és el propòsit de l’any passat i que l’estic complint bastant. Llavors… Costa molt de fer, de vegades, però… però continuo amb… amb aquesta idea.
Andreu:
[2:44] O sigui, prioritzar les que t’agrada per davant de les que no t’agrada fer. [Exacte, sí.] Molt bé. Per tant, has complert o estàs complint el teu propòsit de l’any passat.
Sílvia:
[2:54] Sí. Ja et dic que els meus propòsits… ja ho veus que són molt petitons. Són detalls.
Andreu:
[2:59] Ja, però val més la pena que siguin petits i realistes que no el contrari, i que després no es puguin… que no es puguin assolir, no?
Sílvia:
[3:06] Sí, també… també és veritat. I tu, Andreu, tens algun propòsit?
Andreu:
[3:10] Sí. Mira, jo tinc el propòsit de revertir la tendència que tinc a adquirir més llibres dels que puc llegir.
Sílvia:
[3:19] Això és impossible.
Andreu:
[3:22] El que vull és llegir-ne més dels que adquireixo. D’acord? Penso que és… és… M’interessa plantejar-ho així i no de dir, per exemple, doncs vull llegir 50 llibres, aquest any, o 100 llibres. No? Crec que el que m’interessa més és acumular-ne menys i llegir-ne més. D’acord?
Sílvia:
[3:43] Em sembla… Em sembla que amb això som bastant semblants, perquè sempre que veiem alguna llibreria oberta, entrem, comprem alguna cosa, i de vegades queden a la tauleta de nit, no?, i tens allà com un munt de llibres per llegir, però… que et fa il·lusió, però que al final no… no acabes fent, no?
Andreu:
[3:59] Sí. Que al cap i a la fi, penses, bé, doncs no passa res si no el llegeixo ara, el puc llegir més endavant, però clar, si n’adquireixes més dels que tu pots arribar a llegir, o sigui, contínuament, no?, la llista de lectures pendents cada vegada és més gran. Aleshores, això, revertir, diguem, el ritme d’adquisició i de lectura.
Sílvia:
[4:20] Molt bé. I creus que serà possible?
Andreu:
[4:22] Sí, jo crec que sí, perquè a més a més té un incentiu, això, que és que si compro menys llibres, també estalvio més.
Sílvia:
[4:29] Aaah.
Andreu:
[4:30] Per tant, té aquest incentiu. I… Sí, jo crec que és un objectiu realista. Vull pensar, vaja.
Sílvia:
[4:39] Molt bé. I l’any anterior, o sigui, l’any passat, el 2021, en tenies algun que al final s’ha complert?
Andreu:
[4:46] Doncs sí, l’any passat vaig tenir l’objectiu de trobar temps per mantenir les llengües que he estudiat, i que més o menys conec, i per exemple, aquest any no he fet cap curs de rus, però sí que he descobert podcasts nous, he llegit, he mirat tots els vídeos d’Easy Russian…
Sílvia:
[5:06] Oh, molt bé!
Andreu:
[5:07] He fet classes d’italki… I per tant, crec que aquest objectiu l’he mantingut per al rus, l’he mantingut per a l’alemany, i també per a l’anglès i el francès, en general, bé, i a part he estat estudiant occità, també, no? Aleshores, per la part de l’aprenentatge d’idiomes, crec que sí que he complert. No em vaig posar objectius massa ambiciosos, en el sentit de “vull fer l’examen de nivell tal”, o “vull treure’m el certificat tal”, perquè ja sabia que no… Que no seria realista. Llavors, per mi, el que era realista era mantenir hàbits de contacte amb aquestes llengües.
Sílvia:
[5:44] Ah, molt bé!
Andreu:
[5:45] I després em vaig proposar també de reduir el consum de carn, i també ho he fet. I estic content, perquè he tingut algunes facilitats, no?, que és que per exemple en el barri on visc, al barri de Gràcia de Barcelona, durant aquest any han sorgit un parell o tres de restaurants vegans…
Sílvia:
[6:04] Ah, molt bé.
Andreu:
[6:05] I clar, això, doncs t’amplia l’oferta de menjar que pots consumir sense consumir carn. I també als supermercats cada vegada hi ha més opcions…
Sílvia:
[6:14] Sí, és veritat. Sí, sí.
Andreu:
[6:15] I bé, doncs crec que aquest també l’he complert bastant. I després tenia un objectiu pel que fa a l’activitat física, perquè jo passo moltes hores assegut davant la pantalla, com la majoria de nosaltres avui dia, però sí, passo moltes hores aquí assegut, i aleshores per mi és important, doncs… fer exercici i mantenir un nivell d’activitat física, no? Clar, què passa?, que no m’agraden del gimnasos.
Sílvia:
[6:39] Però hi ha moltes altres formes.
Andreu:
[6:41] Hi ha moltes altres formes, i… Sí. A Barcelona és una mica complicat, perquè si t’agrada córrer, doncs córrer per Barcelona no és agradable… En fi, aleshores vaig començar a fer exercici a casa.
Sílvia:
[6:54] Ah, molt bé.
Andreu:
[6:54] Amb tutorials d’aquests… I per mi, crec que és com la millor opció, primer perquè soc més d’esports en solitari que en equip.
Sílvia:
[7:03] Ah, d’acord.
Andreu:
[7:03] Soc més individualista. I segon, fer aquest tipus d’exercicis està bé, perquè ho pots fer en qualsevol lloc. És a dir, si viatges, doncs no depens de cap gimnàs, de cap aparell. Aleshores, he après a fer exercici físic sense cap objecte addicional, només amb… amb mi mateix, i penso que és la millor manera, perquè és això, ho puc fer en qualsevol lloc. [Molt bé!] I aquests són els objectius que recordo. No sé si en tenia d’altres que s’han quedat…
Sílvia:
[7:31] Aquest ja els hem oblidat, els vam oblidar al febrer.
Andreu:
[7:37] Sí, sí, sí. I bé, i per a aquest any, doncs a part d’això que he comentat de la lectura, també tinc l’objectiu de passar menys hores davant la pantalla, o les pantalles, en general. Crec que és un objectiu difícil, però necessari, perquè clar, entre la feina i això i allò, al final són moltes hores davant la pantalla, no?
El tema del dia
Andreu:
[8:06] Doncs, Sílvia, t’he portat una sorpresa, avui, i he preguntat a la resta de membres d’Easy Catalan quins són els seus objectius per a l’any 2022. Per tant, si et sembla bé, escoltem els diferents àudios que ens han enviat, a veure quins… quins propòsits s’han fet.
Membres de l’equip:
[8:23] Hola, com aneu? Soc la Neus, i els meus propòsits de Cap d’Any són: primer de tot, fer més esport, i segon, doncs aprendre tot allò que m’interessa, tenir una mica de rutina establerta i poder estudiar tot allò que trobo que em fa falta i que m’agradaria saber. Que vagi molt bé!
Andreu:
[8:48] Aquesta és la Neus, passem a la Nuria.
Membres de l’equip:
[8:50] Holaaa! Ací la Nuria, del País Valencià. Doncs els meus propòsits de Cap d’Any són continuar fent més entrevistes al carrer, per descomptat, per al canal d’Easy Catalan, però entrevistes que siguin interessants i divertides, eh? Això està clar. I també treballar més l’assertivitat. Ací vos deixe una paraula per a reflexionar, l’assertivitat. Bon any a tothom i som-hi!
Andreu:
[9:16] Uau! Déu-n’hi-do! Bé, crec que podem comentar aquests dos primer. [D’acord.] M’ha fet molta gràcia la Neus, quan ha dit que el seu primer objectiu és fer més activitat física i tot seguit ha rigut.
Sílvia:
[9:31] Bé, perquè crec que aquest és un propòsit que es fa molta gent, no?, gairebé tothom. I saps que… Rius perquè… ho intentaràs, no? Ho intentarem tots. [Sí.] I ja està.
Andreu:
[9:44] Però m’ha fet molta gràcia. I després, m’ha agradat molt l’objectiu d’aprendre coses noves, no?, tenir curiositat per aprendre tot allò que… que l’interessa. Crec que això és també un… una cosa a preservar, no? La curiositat, el voler descobrir coses noves. I què en penses dels propòsits de la Nuria?
Sílvia:
[10:06] Oi, doncs m’han agradat molt! O sigui, estic molt contenta que vulgui continuar fent vídeos d’entrevistes per al canal i estic molt contenta que estigui tan animada, ja que fer un vídeo d’entrevistes al carrer una persona tota sola és molt complicat, vull dir, quan hi anem nosaltres, que som dos o tres, ja és complicat. Per tant, una persona sola, la veritat és que ho valoro moltíssim i penso que fa un esforç molt gran, la Nuria.
Andreu:
[10:31] Sí. Endavant, Nuria! I ha deixat sobre la taula un concepte, el de l’assertivitat, que és molt interessant, no?, i que també val la pena de treballar-lo, perquè al final, pel que jo tinc entès, és saber defensar els interessos propis, o les posicions, les opinions pròpies, mantenint un nivell emocional estable i sense ferir els altres també, no? És a dir, d’una manera serena. Sí, jo crec que és saber parlar i relacionar-se amb serenitat i amb respecte.
Sílvia:
[11:03] La veritat és que és una cosa que necessitem molt a hores d’ara, no?
Andreu:
[11:06] Sí. Molt bé, passem a dos veterans de l’equip, que són els Jack i la Paula.
Membres de l’equip:
[11:12] Hola, soc en Jack, i aquí teniu els meus propòsits de Cap d’Any. El primer seria (fer) més esforços per aprendre la llengua croata, perquè (aquest semestre visc) a Croàcia. El segon seria (millorar) la meva gestió del temps, perquè al cap d’uns mesos entro en l’últim any del màster i estaré encara més ocupat amb el treballs i tal, i voldria aprofitar més el meu temps lliure.
Andreu:
[11:37] I ara la Paula.
Membres de l’equip:
[11:39] Hola! Soc la Paula i treballo amb l’equip d’Easy Catalan des dels Estats Units. Aquest any tinc com a propòsit de Cap d’Any de millorar les llengües que ja conec, és a dir, no començar(-ne de) noves, sinó continuar amb les que ja parlo. També vull continuar (sortint) a córrer algunes vegades cada setmana, com ho vaig començar (a fer) fa dos anys.
Sílvia:
[12:00] Veus? Torna a aparèixer el tema de fer esport.
Andreu:
[12:03] El tema de l’esport i el tema de l’aprenentatge de llengües. En el cas del Jack, millorar el croata, perquè viu a Croàcia, i en el cas de la Paula, està molt bé aquest objectiu de no començar llengües noves, sinó mantenir les que tinc, no?
Sílvia:
[12:17] Ja coneixem () la Paula, que és una poliglota, parla i sap moltíssimes llengües. Per tant, normal que tingui aquest propòsit.
Andreu:
[12:26] Sí, sí. I no és un propòsit menor. [Sí, exacte.] Vull dir, molt de mèrit i molts ànims, Paula, perquè tens feina.
Sílvia:
[12:34] Sí. En Jack també ha comentat una cosa que crec que és molt complicada, i és organitzar-se bé el temps, no? Perquè de vegades és un tema que sembla molt superflu, no?, que dius, tampoc és tan important, i la veritat és que ho és molt, saber-se organitzar i saber repartir les hores i els minuts que tens lliure per fer les coses que necessites o que t’agraden.
Andreu:
[12:55] Sí, sí, totalment. Gestionar el temps. Aquest també me’l faig meu, aquest propòsit, perquè sí, és molt necessari, també, gestionar bé el temps. Molt bé, passem a dues persones del món anglòfon i escoltem la Sophie i el Reece.
Membres de l’equip:
[13:11] Hola, soc la Sophie! Tinc dos propòsits de Cap d’Any. Primer, vull aconseguir el certificat de C1 de castellà per ser més a prop del meu somni de viure i treballar a Espanya o Catalunya. Segon, vull unir(-me) a una orquestra, perquè vaig comprar un clarinet fa uns mesos, després de no (haver-lo) tocat (des de) fa molts anys, i tinc ganes de fer música altre cop.
Hola, com esteu? Soc el Reece, soc escocès i ara mateix visc molt a prop de Glasgow, Escòcia. Faig de traductor de català i castellà a anglès. Aquest any, els meus propòsits de Cap d’Any són els següents: tornar a estudiar alemany més sovint, continuar anant al gimnàs regularment i aprendre a organitzar bé la meva vida. Adeu!
Sílvia:
[13:59] Molt bé.
Andreu:
[14:01] Altre cop, aprenentatge de llengües, exercici… I en el cas de la Sophie, la música, amb el clarinet.
Sílvia:
[14:09] Ai, sí… Molts ànims amb el clarinet, Sophie, perquè la veritat és que aquest propòsit, o sigui, tornar o aprendre a tocar un instrument és un propòsit que necessita molt esforç, també. Es necessiten moltes hores de dedicació, i espero que ho aconsegueixis i que es compleixi aquest propòsit.
Andreu:
[14:27] Doncs sí. Jo admiro molt la gent que toca instruments i sap tocar música. Jo no estic fet per a això.
Sílvia:
[14:35] Ja en som dos.
Andreu:
[14:37] I això que a casa meva tots són músics, o sigui, tots toquen més d’un instrument i això, però… mira, he sortit més per la branca dels idiomes.
Sílvia:
[14:46] Ja està bé, ja està bé. Vull dir… I també, molts ànims, Sophie, amb l’examen de nivell, amb el certificat, eh, perquè preparar-se un examen de nivell, sigui de la llengua que sigui, també és un esforç molt gran.
Andreu:
[14:57] I quan tinguis el C1 de castellà, després… el de català!
Sílvia:
[15:01] Exacte.
Andreu:
[15:02] Sense pressió, eh!
Sílvia:
[15:03] I Reece, amb molts ànims amb (l’objectiu de) continuar anant al gimnàs, perquè resulta que el propòsit ja l’has començat abans. Per tant, ànims amb (el fet de) continuar-ho, perquè després de festes normalment costa una mica a tornar a agafar la rutina que ja tenies abans de festes. Per tant, ànims! I… amb l’aprenentatge de l’alemany, com no pot ser d’una altra manera, també, molts molts ànims a tothom!
Andreu:
[15:26] Sí. Molt bé, escoltem ara la Sara i la Sònia.
Membres de l’equip:
[15:32] Hola! Soc la Sara, una nova integrant de l’equip. D’aquest any 2022 només n’espero coses bones. Un dels meus propòsits és estalviar més. M’he adonat que gasto massa, i això no pot ser. Per això, m’he proposat reduir despeses i tenir menys extres cada mes. Un altre propòsit de Cap d’Any és ser més puntual. Aquest és un clàssic, perquè m’ho proposo cada any i mai ho aconsegueixo. Sempre arribo tard als llocs, però ja s’ha acabat. Soc molt optimista amb mi mateixa? Espero aconseguir-ho! Bé, bon any a tothom!
Hola, soc la Sònia, i els meus propòsits d’Any Nou per a aquest 2022 són: llegir més, fer més esport, alimentar-me millor, incrementant el consum de verdures i fruites, això és una mica típic, i per últim, també, organitzar-me millor per ser més eficient i poder fer més coses.
Andreu:
[16:35] Mira. Es van repetint, eh. Hi ha propòsits que són… són habituals, són constants. Però molt interessants els propòsits de la Sara.
Sílvia:
[16:45] El de ser puntual, no? Vull dir, això és un propòsit que es proposa molta gent, que diu, no, a partir d’ara vull ser més puntual del que soc, i la veritat és que jo ho agraeixo moltíssim, que la gent sigui bastant puntual, no?, que si es diu una hora, sigui aquella hora concreta i… I animo tothom que vulgui aquest propòsit, que el compleixi.
Andreu:
[17:03] L’animés fermament a complir aquest propòsit. I de complir-lo dins del termini.
Sílvia:
[17:11] Sí! No, i el d’estalviar també. És molt important també estalviar, tenir una cultura de l’estalvi, així que animo tothom també a descobrir aquest món si no… si encara no ho han fet. Doncs Sònia, la veritat és que no són propòsits menors, eh? Potser són els típics, no?, intentar menjar més verdura i fruita, però… però és un propòsit que pot funcionar si per exemple fas un menú. Si et fas un menú a casa, que no sigui setmanal, sinó que sigui de tres setmanes o quatre, pot funcionar molt bé. Per una banda t’estalvies de pensar què has de cuinar o què has de comprar per la següent setmana, i la següent cosa és que organitzes molt millor i equilibres molt més la dieta i augmentes els plats que menges de verdura o de fruita.
Andreu:
[18:00] Exacte. I si per exemple també vols reduir el consum de carn, al final això també t’obliga a descobrir receptes noves que incloguin, doncs més verdura o també més fruita. A mi m’ha passat, no?, al voler reduir el consum de carn, doncs que per força he hagut de descobrir altres maneres de cuinar, o altres plats, per complementar la dieta, no? [És veritat.] I per últim, escoltarem el Joan i el Matthew.
Membres de l’equip:
[18:27] Hola, soc el Joan. Per a aquest any 2022 tinc dos propòsits: un és aprendre anglès, millorar el meu anglès, i l’altre és aconseguir molts mecenes per al projecte i assolir les metes que estem planificant aquests dies, perquè això voldrà dir que el projecte és sostenible i a més a més ens obligarà a treballar molt més per poder oferir tot el que estem pensant.
Bon dia! Soc el Matthew, i de propòsits de Cap d’Any en tinc quatre: 1) fer dos àpats al mes a casa meva amb els meus amics, perquè m’encanta cuinar i compartir-ho amb altres persones. 2) Llegir el meu primer llibre en àrab. 3) Per al tenis, perfeccionar el meu servei liftat, perquè (el) tinc molt fluix. Ai, però espero que no hi hagi cap contrincant meu escoltant aquest podcast. Però bé. 4) Assistir a tres concerts dels Manel, un més que aquest any passat. Molt bon any a tothom, i que estigueu molt bé!
Sílvia:
[19:20] M’encanta, el Matthew.
Andreu:
[19:22] Sí!
Sílvia:
[19:24] Molt fan teu, Matthew. No, la veritat. O sigui, llegir un llibre en àrab! És que és… O sigui, acaba de començar a aprendre àrab i ja vol llegir el primer llibre en àrab. Vull dir… molt bé, molt bé.
Andreu:
[19:39] Uau. I ha dit que vol anar a tres concerts de Manel.
Sílvia:
[19:43] Sí. És que li encanta.
Andreu:
[19:45] Un més… Un més que l’any passat, o sigui, el 2021 va anar a dos concerts de Manel.
Sílvia:
[19:50] És que (n’)és molt fan, la veritat. Sí, sí. Molt bé!
Andreu:
[19:55] I… Sí. I m’ha agradat molt el propòsit de cuinar dos vegades al mes per als seus amics, o sigui, d’organitzar àpats amb els seus amics. Escolta, Matthew, si et falta gent, aquí ens oferim, eh?
Sílvia:
[20:09] Farem el favor de venir.
Andreu:
[20:11] Sí, sí. Farem l’esforç i ho farem per tu.
Sílvia:
[20:17] No, la veritat és que el Matthew és molt bon cuiner i és un crac amb la rebosteria, o sigui que… boníssim, tot el que fa.
Andreu:
[20:26] Segur que s’hi menja molt bé, a cal Matthew.
Sílvia:
[20:28] Sí. I el Joan ha comentat dues coses: una és que des de fa uns dies estem aprenent anglès, i la veritat és que estem avançant molt ràpid. Per tant, m’alegro molt (que) haguem començat a millorar el nostre anglès, perquè el Joan es vol dedicar a Easy Catalan (i) necessita l’anglès per poder-se comunicar correctament amb tots els equips i tots els col·laboradors.
Andreu:
[20:52] Exacte. Molts ànims, Joan, amb els teus objectius. T’ajudarem a complir-los, òbviament, perquè no estàs sol en aquest últim projecte relacionat amb Easy Catalan, i… doncs això, i molts ànims també amb l’anglès, que sempre és un repte per a molts de nosaltres. I, per últim, que m’havia deixat una persona, tenim la Sam.
Membres de l’equip:
[21:14] Hola! Em dic Sam i soc una de les traductores del català a l’anglès per a l’equip d’Easy Catalan. Aquest any que ve tinc dos propòsits de Cap d’Any: primerament, voldria intentar anar al gimnàs almenys tres vegades a la setmana, i el meu segon propòsit és llegir més de 100 llibres al llarg del 2022. Això és tot. Gràcies i bon Cap d’Any!
Sílvia:
[21:39] M’encanta.
Andreu:
[21:42] Ho repeteixo per a qui no ho hagi sentit bé. Diu que vol llegir més de 100 llibres al cap de l’any.
Sílvia:
[21:50] Uau! Molt bé, eh? No, la veritat és que… penso que és un propòsit molt molt bo. Molt. Uau.
Andreu:
[21:58] Sí, sí. Molt bo, molt ambiciós, també, però… Vaja, quan em va enviar aquest missatge, li vaig preguntar com s’ho farà, o com s’ho fa, per llegir tant, i em va dir que aquest any dos mil… l’any passat, el 2021, en va llegir 92!
Sílvia:
[22:13] Aiii! Així gairebé, eh? Gairebé arriba als 100. Molt bé, molt bé!
Andreu:
[22:23] Sí, sí. Déu-n’hi-do! Uau. T’admiro, Sam!
Sílvia:
[22:25] Sí! Sí. És que és una crac.
Andreu:
[22:29] Uau. Doncs ja ho veieu, que en l’equip d’Easy Catalan tenim moltes persones que, clar, us n’havíem parlat, però moltes d’elles no les havíeu vist ni sentit. Per tant… Jo mateix, per exemple, amb el Reece, hi havia parlat per xat, però no li havia sentit mai la veu. Aleshores, doncs mira, també ha estat bonic, no?, sentir-nos, sentir una mica tothom.
Sílvia:
[22:52] Exacte. Sí. La veritat és que, relacionat amb el projecte d’Easy Catalan, tenim moltes idees per aquest any que ve, i una de les coses és que vull que tornem a fer una trobada, tots. Va ser molta feina organitzar l’última trobada que vam fer tots junts a l’octubre, però… tinc ganes de tornar-ho a fer, perquè en l’última trobada la veritat és que vaig estar més d’organitzadora i no vaig poder xerrar i conèixer tots els integrants. Per tant, necessitem fer més trobades per coneixe’ns entre nosaltres.
Andreu:
[23:23] Sí, definitivament.
L’expressió de la setmana
Andreu:
[23:29] Com a expressió d’aquesta setmana, no pot ser una altra, doncs volem dir com felicitem l’any nou, no? L’entrada a l’any nou. Com ho fem, Sílvia?
Sílvia:
[23:41] Doncs normalment sempre dic Bon any nou! o Bon any nou 2022! o… Que passis un bon any nou 2022.
Andreu:
[23:49] Sí, jo també. Bon any!… Es pot dir Bon any! o Bon any nou!. No? És el més habitual. O Bon any nou 2022, etc. Sí, és la forma més… més habitual. I hi ha una altra puntualització que podem fer, que és que la nit de Cap d’Any, o sigui, l’última nit de l’any, no en diem Nit Vella o… Any Nou, sinó que en diem Cap d’Any, no? En castellà és Nochevieja i hi ha persones que fan la traducció literal i diuen Nit Vella, o fins i tot la nit d’Any Nou, però sempre, en català, tradicionalment, generalment, hem dit la nit de Cap d’Any. I el cap en realitat és el principi. O sigui, nosaltres, clar, quan són les 12 de la nit i celebrem l’any nou, estem celebrant el començament, no? I aquest començament és el cap d’any.
Sílvia:
[24:44] Exacte. Sí, o sigui, celebrem Cap d’Any, però llavors diem Bon any nou. [Sí.]
Easy Catalan recomana
Andreu:
[24:54] I com a recomanació… què recomanem avui, Sílvia?
Sílvia:
[24:57] Doncs que sigueu feliços! Us hem recomanat moltes coses al llarg de l’any per aprendre diferents conceptes, coses en català i altres històries, però jo crec que el més important en aquesta vida és intentar ser feliç. Penso que tothom té en ment què hauria de passar en la seva vida per poder ser feliç. Doncs busqueu-ho. Vull dir, la vida és un moment que passa i no us podeu quedar en un lloc que no us agrada o amb unes persones que no us fan felices. Busqueu-ho, sigueu valents, poseu tota la voluntat i l’esforç en aconseguir-ho, perquè pot ser que el camí sigui llarg o que fins i tot fracasseu, però la qüestió és que ho intenteu, que intenteu els projectes, els propòsits i les idees que teniu per a aquest any i que sapigueu que tothom que ho ha intentat és un heroi. Per tant, intenteu-ho.
Andreu:
[25:48] Uau, quin missatge més bonic! Doncs sí, buscar el benestar, perquè no hem vingut en aquest món a patir. Per tant, buscar, doncs això, estar bé, amb nosaltres mateixos i amb la resta. Espero que aquest any compliu els vostres objectius i, si no, com a mínim, que us ho passeu bé intentant-ho. Que tingueu un any… doncs millor que els anteriors, aquests anys de pandèmia que han sigut difícils per a tothom, que continueu aprenent català, que progresseu, que ens feu saber com us va, amb el català, què us falta, quins dubtes teniu, que ens envieu propostes, comentaris… I nosaltres, per la nostra part, intentarem fer més i millor. O sigui, la nostra intenció és fer més episodis, continuar com fins ara i, qui sap, esperem, quan pugui ser, augmentar la freqüència i oferir-vos més episodis. Doncs ara, amb això, si et sembla, ho deixem aquí, i… Bona entrada d’any, bon any nou a tothom, que sigueu molt feliços, i fins aviat!
Sílvia:
[26:52] Que vagi molt bé.
Andreu:
[26:54] Adeu!
Sílvia:
[26:55] Adeu!
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.