Notes del programa
Ja sabem què són els castells, en què consisteixen i d’on venen, però quins tipus de castells hi ha? Quants pisos poden arribar a tenir? Com s’anomena cada part i cada membre d’un castell? Què és un 3 de 9 amb folre i manilles? En aquest episodi el Sergi ens explica tot això i molt més. Som-hi!
L’expressió de la setmana
- seny (‘ponderació mental, manera de fer i pensar moderada, racional, d’acord amb el sentit comú’)
Exemple: “Estic content amb el nou alcalde. Trobo que és una persona amb molt de seny. Calen més polítics com ell.”
- salut i castells! (‘fórmula de comiat típica del món casteller, que indica que desitgem que l’altra persona tingui salut i visqui o faci molts castells’)
Exemple: “Companys, aquest ha estat sens dubte el millor castell de la temporada. Ens veiem després de les vacances. Salut i castells!”
- pit i amunt! (expressió utilitzada per a animar l’equip a fer pressió per a fer pujar el castell, i també per a donar ànims)
Exemple: “Quan van començar a sonar les gralles, el cap de colla va cridar ‘Pit i amunt!’, i la colla es va posar en marxa.”
Easy Catalan recomana
- Documental Melting Point: castellers indis, govindes catalans (Vimeo, 1 h 10 min)
- Vídeo Els Minyons de Terrassa descarreguen el 4 de 10 amb folre i manilles (TV3 a la carta, 4 min)
- Vídeo Les primeres mans (YouTube, 10 min)
- Documental de National Geographic These Death-Defying Human Towers Build on Catalan Tradition (YouTube, 13 min)
Transcripció
Sílvia:
[0:13] Hola, Andreu! [Hola, Sílvia!] Què, com va tot?
Andreu:
[0:14] Bé, molt bé. Anar fent, sí, aguantant la calor…
Sílvia:
[0:20] Suposo que estàs molt content, no?, (que) ja tinguem més de 50 patreons i que ja haguem comprat el micro, que en breu arribarà, per poder gravar els podcasts…
Andreu:
[0:33] Sí! Sí, sí! Ja era hora!
Sílvia:
[0:36] Sí! I ara ja anem per l’objectiu dels 70, eh!
Andreu:
[0:41] 70 patreons! [Exacte!] Membres, a Patreon.
Sílvia:
[0:44] Que llavors farem dos vídeos al mes.
Andreu:
[0:46] Uau! Déu-n’hi-do, eh! La cosa va avançant de mica en mica. [Sí, sí.] Molt bé! Doncs sí, sí, molt content per les coses que han de venir, per com avancem, i tot el que vindrà. Sí, sí, i tant.
El tema del dia
Andreu:
[1:05] Bé, doncs avui volem continuar la conversa que vam tenir amb el Sergi, aquest noi de la colla dels castellers de Sants, en què ens va explicar l’origen dels castells, l’evolució al llarg de la història, la situació actual, l’afectació de la pandèmia en aquest sector… I avui el que volem fer és centrar-nos en els castells en sí, perquè en d’episodi anterior van sortir moltes paraules relacionades i avui volem aprendre el vocabulari bàsic, no?, volem saber com es fan, quins tipus de castells hi ha, de quines parts es componen i, doncs això, tenir el vocabulari bàsic i imprescindible perquè si mai aneu a veure castells en directe o en veieu en un vídeo, pugueu posar nom a allò que veieu i ho pugueu entendre tot, pugueu entendre què passa més o menys a cada moment. D’acord? Per tant, avui hem tornat a convidar el Sergi i el tenim aquí amb nosaltres. Hola, Sergi! [Hola, Sergi!]
Sergi:
[2:05] Hola, què tal? Molt de gust de sentir-vos altre cop!
Andreu:
[2:09] Igualment! Això, Sergi, que ens vam quedar amb ganes de saber més i amb més detall com es fan els castells i en què consisteixen i… Perquè vas fer servir expressions com ara a un tres de nou amb folre i manilles, no?, i això potser hi ha molta gent que encara no sap què és, no? Per tant, primer de tot, quins tipus de castells hi ha? Són tots iguals o hi ha categories…?
[…]
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.