Home>>Easy Catalan>>Visitem Altea | Easy Catalan 27
Easy CatalanVídeos

Visitem Altea | Easy Catalan 27

Amb aquest vídeo tan bonic va estrenar-se la nostra col·laboradora Nuria. Ella és valenciana i, com que feia poc que s’havia traslladat al poble d’Altea, va voler fer un vídeo per conèixer-lo millor i, és clar, donar-lo a conèixer. Ella mateixa va encarregar-se de fer d’entrevistadora i càmera alhora, té molt de mèrit!

Personalment, sempre m’agrada molt sentir parlar les persones del País Valencià. Una de les coses que em sap més greu del meu ús personal de la llengua és que a la meva zona s’han perdut molts dialectalismes i formes pròpies per la influència del català estàndard a l’escola i els mitjans de comunicació catalans. És per això que m’enamora descobrir matisos en els accents i paraules diferents en dialectes, com el que es reflecteix en el vídeo.

Sembla que moltes altres persones pensen com jo, ja que en els comentaris del vídeo hi ha moltes persones que destaquen que els agrada molt l’accent de la Nuria i dels participants del vídeo. Penso que, per als aprenents del català, deu resultar més senzill d’entendre el valencià per la seva dicció més oberta de les vocals.

Com el català de Lleida o el de les Terres de l’Ebre, el valencià forma part del bloc de dialectes anomenat com català occidental. Una de les principals característiques, en comparació amb el català central o balear, és l’absència de vocal neutra tant en posició tònica com en posició àtona. Al contrari del que pensa molta gent, això no es deu a la influència del castellà, sinó que és un tret antic que els altres dialectes van anar perdent amb la incorporació de la neutra al llarg dels segles.

 

El català té una gran riquesa i, afortunadament, la podem representar des d’Easy Catalan. Hi ha alguna paraula que us hagi cridat molt l’atenció? A mi m’ha encantat molludeta, quan parlen d’una coca amb molta molla. M’ha fet venir gana.

Fins aviat!

 

 

Autor imatge: Mutxamel

Amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *