Home>>Easy Catalan>>101: T’ho prometo i t’ho juro!
Easy CatalanPòdcast

101: T’ho prometo i t’ho juro!

Notes del programa

Diu la filòsofa Marina Garcés que vivim en la societat del “no et prometo res”. Sabem fer promeses? Tenim por al compromís? Són més importants els fets o les paraules? Som-hi!

Tema del dia

Conversem sobre la qüestió de fer promeses i d’adquirir compromisos a partir d’aquest fragment d’una entrevista a la filòsofa Marina Garcés.

Taller de llengua

En aquest taller de llengua parlem dels retrucs, és a dir, aquelles respostes a preguntes habituals que serveixen per indicar que no volem donar una resposta o que no hi ha resposta, directament.

 • Què farem? – Mala cara quan morirem!

 • Què dius? – Miranius!

 • Què deies? – Mirabelles!

 • Què? – Cafè!

 • Qui hi ha? – Un lladre que vol entrar!

 • Tinc gana! – Menja’t una cama!

 • Tinc set! – Pixa’t a la mà i beu a galet!

 • Tinc fred! – Posa el cul a la paret! / Estreny el culet!

 • D’on vens? – De collir fems!

 • Què passa? – Un burro per la plaça i un altre pel carrer i tu no n’has de fotre res!

 • Què hem de fer? – Vendre la casa i anar a lloguer!

 • Què farem… – … si les ruques no fan rucs? Tant si fan ases com someres estem fotuts de totes maneres!

Bonus

Continuem comentant alguns dels retrucs més curiosos i habituals.

Transcripció

Sílvia:
[0:16] Hola, Andreu!

Andreu:
[0:17] Hola, Sílvia, com estàs?

Sílvia:
[0:19] Molt bé, ara ja he acabat les vacances, ja torno a fer classes…

Andreu:
[0:23] Això t’anava dir, clar, has estat de vacances de Nadal…

Sílvia:
[0:25] Sí…

Andreu:
[0:26] I ja has començat la rutina un altre cop, no?

Sílvia:
[0:29] Ai, estic molt contenta amb la meva feina, eh?

Andreu:
[0:31] Han fet els deures, els alumnes?

Sílvia:
[0:33] Sempre, sempre… Bé, durant les vacances no gaire, però…

Andreu:
[0:39] Això és que tampoc en poses gaires, no?, de deures?

Sílvia:
[0:42] Ja sé… ja sé el que passa. És que a les festes de Nadal és una mica complicat fer deures. Jo ho entenc, jo ho entenc. No, però són… estic molt contenta, perquè els alumnes que tinc sempre són molt… molt bona gent.

Andreu:
[0:54] Que bé. Jo me’n recordo quan feia cursos d’idioma, que ara ja fa un temps que no en faig cap, a les vacances de Nadal els deures solien ser com molt relaxats, no? Potser mirar una pel·lícula, llegir algun capítol o dos de… d’un llibre, però… sí, poca cosa, no?

Sílvia:
[1:13] Excepte les persones que s’estan preparant per un examen, per un certificat, la resta de… d’alumnes que tinc els deures són… re, vull dir, molt senzillets.

Andreu:
[1:24] Molt bé. Bé, tu ja fa ara força anys que et dediques a això, a fer classes particulars.

Sílvia:
[1:30] Sí. La veritat és que sí, que porto molts anys fent de professora de classes particulars i sé del cert que és la millor forma d’aprendre una llengua.

Andreu:
[1:38] Això sí, suposo que els que ja et coneixen saben que fas classes d’alemany, no de català, particulars. Però bé, és veritat que quan fas classes individuals pots preguntar directament al professor o professora tots els dubtes, no? Parles tota l’estona, no has d’intervenir en un moment concret i esperar la resta de companys, no?, i així avances el teu ritme. Vull dir que estan molt bé, les classes.

Sílvia:
[2:02] És que jo crec que això és molt important, perquè si hi ha un tema que és molt senzill per tu, no?, per al… per tu que estàs fent aquestes classes, pots passar directament al següent tema. En canvi, si hi ha un tema concret que et costa més, doncs hi dediqueu molt més temps.

Andreu:
[2:18] I parlant del temps, clar, fent classes particulars, fas les classes quan a tu et va bé. I si només pots un dia a una hora concreta, només t’has de posar d’acord amb la professora.

Sílvia:
[2:29] Sí, però el que de veritat va bé per aprendre és parlar, parlar i parlar. Jo això ho he vist clarament, que quan ja tens una mica de nivell, ja saps algunes paraules de vocabulari, les estructures gramaticals bàsiques, no?, el que has de fer és posar-ho tot en pràctica, i la millor forma de posar-ho en pràctica és començar a agafar confiança amb la professora o professor que tinguis i explicar-li la teva vida, perquè a mi els meus alumnes m’expliquen la seva vida i aquesta és la forma que tenen per practicar tot allò que estan aprenent. Però amb la llengua que estàs aprenent, no? No amb la teva llengua materna, en aquest cas. I és el moment, això, o sigui, en el moment en què fas servir el que has après i aprens noves frases que fas servir per expressar-te, és… és genial.

Andreu:
[3:19] Doncs si vosaltres, els oients, també voleu millorar els vostres coneixements, en aquest cas de català, recordeu que podeu fer classes particulars i sessions de conversa amb nosaltres, amb els professors de l’Escola d’Easy Catalan. Només heu d’entrar a l’enllaç classes.easycatalan.org.

Sílvia:
[3:37] Allà hi trobareu les sessions de conversa, que són només per practicar la parla, o les classes particulars, on el professor o professora us prepararà activitats i materials pel vostre nivell i així poder aprendre tots els aspectes de la llengua, però en el teu ritme, en el vostre ritme!

[…]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *