Home>>Easy Catalan>>Per què s’està perdent el català? | Easy Catalan 102
Easy CatalanVídeos

Per què s’està perdent el català? | Easy Catalan 102

El passat 9 de maig, l’Escola d’Adults del Pla de l’Estany ens va convidar a les Jornades pel Foment del Català que va organitzar a Banyoles. Vam poder entrevistar a alguns dels alumnes de l’escola i ens van explicar les seves experiències quan parlen en català. 

A l’Escola d’Adults del Pla de l’Estany els alumnes tenen accés a moltes formacions, però el dia que vam gravar el vídeo es va escaure que la majoria dels alumnes que hi van participar eren aprenents de català. En general, ja feia un temps que havien arribat a Catalunya i la veritat és que parlen molt bé, així que des d’aquí, enhorabona a tots! Ens va sorprendre, però, que tots compartissin una mateixa experiència: no havien tingut fàcil aprendre català en el seu dia a dia parlant i relacionant-se amb els nadius perquè la major part de les vegades els parlaven en castellà. 

I és que… per què continuem tenint prejudicis contra el català? A una persona que acaba d’arribar a Catalunya i que no coneix cap de les dues llengües que s’hi parlen, li serà igual de difícil aprendre castellà que català. Dit en altres paraules, ens entendrà igual en castellà que en català. L’única cosa que necessita és paciència i temps per poder-se expressar. En aquests casos, hem d’actuar tenint en compte que no és una qüestió de tria lingüística, sinó d’empatia. 

Dit això, si la llengua pròpia de Catalunya és el català, seria genial si triéssim el català com a primera llengua per a comunicar-nos amb la gent que acaba d’arribar o fa poc que ha arribat a Catalunya. D’aquesta manera faríem que el català fos una llengua d’acollida i d’accés a una cultura i unes tradicions pròpies del territori que habiten. De fet, com veureu en el vídeo, alguns ens van manifestar que s’havien sentit malament pel fet que els parlessin en castellà en lloc de català, se sentien exclosos i diferents. Així que, què us sembla si comencem a fer que el català sigui una llengua per a tothom?

No és la primera vegada que a Easy Catalan tractem aquest tema, de fet ja en vam fer un vídeo on el Matthew ens va explicar la seva experiència, us deixo l’enllaç aquí: https://www.youtube.com/watch?v=2AjbRgHiVPM&t=262s 

 Teniu alguna anècdota curiosa que us hagi passat quan parleu en català? Expliqueu-nos-ho als comentaris!

1 (1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *