Home>>Easy Catalan>>76: Les verdures
Easy CatalanPòdcast

76: Les verdures

Dins la nostra comunitat de Discord, parlem de tot i més. Fins i tot, per què no, de verdures. En aquest episodi, repassem les verdures i hortalisses més habituals de la nostra cuina i de la dieta mediterrània. Som-hi!

L’expressió de la setmana (bonus)

  • descobrir la sopa d’all (‘creure haver descobert alguna cosa, però en realitat no és res de nou’)
  • qui no té un all té una ceba (‘cadascú té les seves desgràcies, sobretot aplicat a problemes de salut’)
  • ser de la ceba (‘ser molt catalanista, sobretot aplicat al folklore, però també a la política’)
  • ser més eixerit que un pèsol (‘ser molt alegre, feliç’)
  • s’ha acabat el bròquil (‘ja n’hi ha prou, no se’n parli més, s’ha acabat’)
  • ser un patata (‘ser un maldestre, ser un pocatraça, no saber-ne’)
  •  

Transcripció

Sílvia:
[0:19] Hola hola!

Andreu:
[0:20] Hola, Sílvia! Com estem? [Bé. I tu?] Tot bé. No em puc queixar. [Molt bé.] Escolta, Sílvia, tenim un àudio, un missatge que ens va arribar fa poc, que crec que l’hauríem de posar aquí perquè és… és molt xulo. Te l’ensenyo?

Sílvia:
[0:32] Vinga. Sí.

Sam:
[0:34] Hola, Easy Catalan. El meu nom és Sam. Soc de Puerto Rico. M’agradaria pensar que soc el primer porto-riqueny() que aprèn el català, però segurament que no. Porto aquí a Barcelona ja cinc anys, la meva parella és d’aquí, i aquest març vaig tenir una ruptura emocional perquè en un (àpat) familiar no vaig entendre res i no (em) sortia ninguna expressió ni ninguna frase. I quan vaig tornar a casa amb la meva xicota vaig tenir una ruptura emocional de no… d’encara no poder ser capaç d’expressar-me en català. Doncs el dia següent vaig trobar el vostre pòdcast i ja crec que estic com la tercera vegada que escolto tots els episodis. Però gràcies a això (em va) molt bé. I també volia dir que gràcies al vostre pòdcast, cada vegada que tinc l’oportunitat de parlar català amb els meus amics que parlen català, els amics de la feina, la família de la meva xicota, estan molt molt agraïts. És com que finalment aprecien molt l’esforç que he fet per aprendre la seva llengua i ara no em perdo res, les expressions que diuen, i això… Estan molt agraïts i volia, doncs, (prendre) una estona per dir-(vos-ho), donar-(vos) les gràcies, i també, jo sé que encara em falta i estic fent molts errors, però… moltes gràcies a tots.

Andreu:
[2:11] [Uau! Increïble!] Brutal, eh? Samuel, moltes gràcies a tu. Moltes gràcies, de debò, per enviar-nos aquest missatge i explicar-nos la teva història, o sigui, la manera com has après el català, que has… t’has escoltat de debò tres vegades tots els episodis?! Escolta, no sé si ets el primer porto-riqueny que aprèn català, però… però probablement l’únic que s’ha escoltat tots els episodis tres vegades. T’hauríem de fer un monument. Per la paciència! [Per favor…]

Sílvia:
[2:36] Però molta, no?, Andreu, perquè jo no ho faria, d’escoltar-m’ho tres vegades, vull dir…

Andreu:
[2:41] Sí, jo ja m’escolto prou vegades els nostres episodis, quan reviso transcripcions i això, i… i mare meva! Bé, però mira, sembla que li ha estat útil, no?

Sílvia:
[2:51] No, doncs endavant, endavant! Vull dir, cadascú el que li serveixi. Si et serveix això, doncs nosaltres continuarem fent pòdcasts.

Andreu:
[2:57] Hosti, moltes gràcies, Samuel, pel… per això, pel missatge. M’ha semblat curiós que parlés de “ruptura emocional” o “fractura emocional” pel fet de no poder entendre, no?, de no captar les expressions i no poder respondre, i el fet que ara es noti més àgil, no?, amb la llengua i que la comunicació amb familiars i amics i companys de feina ara pugui ser plenament en català i… Carai, no sé, és… és bonic, no?, el seu testimoni.

Sílvia:
[3:21] És molt interessant. Moltes gràcies per haver-nos-ho explicat.

[…]

Amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *