Notes del programa
En aquest episodi parlem de sintaxi per resoldre un dels dubtes més habituals, tant entre aprenents com entre nadius: la preposició a davant de complement de persona. Ens en sortirem? Som-hi!
Taller de llengua
- L’ús de la preposició a davant de complement directe de persona (portal lingüístic ésAdir)
L’expressió de la setmana
- de gom a gom (‘ple de gent’, aplicat a espais ocupats per persones, com ara carrers, places, sales de cinema, teatre, etc.)
Transcripció
Andreu:
[0:17] Bon dia, Sílvia!
Sílvia:
[0:17] Bon dia, Andreu!
Andreu:
[0:18] Escolta, han passat moltes coses últimament que hem de comentar.
Sílvia:
[0:21] Ah, sí? A veure, què ha passat?
Andreu:
[0:25] Per exemple, doncs ahir, dia 28 de maig, van ser les eleccions municipals. Suposo que vas anar a votar.
Sílvia:
[0:31] Sí.
Andreu:
[0:31] Bé, avui no parlarem de política, però ha sigut, doncs, una cosa important. Jo penso que anar a votar és… és molt important, encara que cap de les opcions polítiques que hi ha t’entusiasmi especialment, però com a mínim dir-hi la teva, no? O intentar que altres opcions no tinguin tant de suport.
Sílvia:
[0:48] Jo crec que és important anar a votar perquè si no vas a votar l’únic que estàs fent és recolzar el que diuen els altres.
Andreu:
[0:55] Exacte. No? I que a més, si no vas a votar després no et pots queixar.
Sílvia:
[0:57] (Bé), queixar, et pots queixar sempre!
Andreu:
[1:00] No, però, a veure, no és lícit, o sigui… Si tu no decideixes, després t’has d’adaptar, t’has de conformar amb el que… amb el resultat i amb les coses que passin, no? I aquí queixar-se és un esport nacional i jo no hi vull renunciar. D’acord. Bé, ja més endavant parlarem de… de política en un episodi. Una altra cosa. Fa poc, eh… bé, aquest cap de setmana passat, vaig anar a Lleida i un amic meu d’allà escolta el pòdcast.
Sílvia:
[1:30] Ah, molt bé!
Andreu:
[1:32] Sí, i això que ell no és aprenent de català, ell és nadiu, però…
Sílvia:
[1:36] Escolta, doncs benvingut, siguin tots els nadius.
Andreu:
[1:38] Sí, una salutació des d’aquí, Farran. Doncs ell escolta el nostre pòdcast i ell és turistòleg o turismòleg, em sembla que es pot dir de les dos maneres. Va estudiar Turisme a Lleida, no? I coneix bé la ciutat i li agrada fer-ne promoció. Doncs aquest cap de setmana em va fer una guia turística, una visita, per Lleida, per veure diferents murals que hi ha per tota la ciutat. I és que, en l’episodi de l’art, vam parlar dels murals aquests i jo et vaig dir que… que a Lleida n’hi ha un d’unes cigonyes.
Sílvia:
[2:07] Sí.
Andreu:
[2:08] No? Que és molt gran i això. Doncs el que jo no sabia és que n’hi havia molts més per la ciutat i de preciosos, o sigui, són… són brutals.
Sílvia:
[2:16] Jo sí que ho sabia, perquè crec que fa pocs mesos, a més a més, van fer un festival de… d’art, no sé si es diu de grafitis o de murals de paret o no ho sé… [Sí, d’art urbà.] Art urbà, això. Art urbà. I en van fer uns quants de nous. I llavors vaig veure com havien quedat, però per internet, eh?, no els he anat a veure.
Andreu:
[2:35] Doncs jo no ho coneixia i ara ho he descobert. O sigui, sí que n’havia vist algun més, de mural, però l’altre dia en vaig veure uns quants i, la veritat, val la pena visitar-los i suposo que també deu ser molt interessant veure com els fan en directe, no? I aquest festival que has dit es diu _potFest.
Sílvia:
[2:52] Exacte, sí!
Andreu:
[2:55] Lleida potFest. Ara ja l’han fet, aquest any, va ser entre el març i l’abril, si no m’equivoco, però en principi el fan cada any. Llavors, doncs mira, és una activitat més per fer a la ciutat de Lleida, no? I a més, és bonic, doncs, encara que no hi vagis pel potFest, fer una ruta per la ciutat per veure, no?, els diferents murals, que la veritat, valen molt la pena.
Sílvia:
[3:15] És una cosa que s’ha posat bastant de moda, no només a Lleida, sinó a d’altres poblacions del territori, per embellir aquelles parets que potser no ho eren tant. [Clar.] I és una cosa que m’agrada molt, la veritat.
[…]
Amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.