Home>>Easy Catalan>>Què són les festes majors? | Easy Catalan 79
Easy CatalanVídeos

Què són les festes majors? | Easy Catalan 79

Sabeu què són les festes majors? La Sònia i la Sílvia ho pregunten als olotins i olotines en motiu de les Festes del Tura!

Les festes majors són celebracions populars i tradicionals que se celebren en moltes poblacions d’arreu del món. A Catalunya, es fan en tots els pobles i ciutats, i fins i tot en cada barri de les ciutats una mica més grans! Aquestes festes sovint tenen lloc en honor a un sant patró o patrona, i solen incloure una sèrie d’activitats i esdeveniments com a part de la celebració. Hi sol haver concerts, balls, fires, misses, concursos de tota mena… en definitiva, molta vida compartida als carrers!

Cada festa major és diferent i té les seves pròpies tradicions, però hi ha una sèrie d’elements que són habituals arreu dels Països Catalans. Per exemple, el cercavila, també anomenat passacarrers o processó, en el qual diverses figures i grups ballen pels carrers acompanyats de música tradicional per al públic que els acompanya. Algunes d’aquestes figures o balls poden ser:

  • Els gegants: figures de gran alçada, sovint en forma humana que representen personatges (poden ser històrics o tenir algun tipus de simbologia) i els carreguen els geganters, qui es col·loquen sota les faldilles i els fan ballar.
  • Els capgrossos o cabassuts: en aquest cas, la figura és només d’un cap molt gran (que sol tenir un aspecte caricaturesc) que es carrega sobre les espatlles dels balladors.
  • Els diables o dimonis: són persones que porten uns vestits especials, resistents al foc i amb caputxes amb banyes, que porten pirotècnia. Solen tenir espectacles propis, per exemple els cercaviles de foc anomenats correfocs.

Hi ha molts altres tipus de figures que no s’anomenen al vídeo. Per exemple, molts municipis en tenen amb forma de bèstia, com àligues o mules. També hi ha moltíssims tipus de balls populars, com els balls de bastons.

Com expliquen al vídeo, la part més important de la festa major és el sentiment de comunitat que es viu als carrers. No necessites ser del poble o ciutat per sentir-t’hi part, de fet moltes persones no només gaudim de la nostra festa major sinó que ens agrada visitar-ne d’altres. Us animem a descobrir aquesta part tan important de la cultura catalana!

1 (1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *