Notes del programa
Ja som ben entrats en el curs acadèmic, el curs polític, els cursos de català i tots els cursos haguts i per haver, i això significa que ens hem ficat de ple en la rutina. És important, per nosaltres, la rutina? I com ens ho fem per escapar-ne?
- Pau Vidal (entrevista de 2 minuts, YouTube)
- Llibre El bilingüisme mata, de Pau Vidal
- Programa El llenguado (YouTube)
- Minimots (joc d’autodefinits)
- Paraulògic (joc de trobar paraules combinant diferents lletres)
- Posa’t a prova (joc interactiu sobre els Països Catalans)
- Diari Vilaweb
- Acte “Recursos per a l’aula de català”, organitzat per l’associació SERCLE i la Universitat Pompeu Fabra
Taller de llengua
De sistema de campanar a sistema digital:
- són tres quarts menys cinc de set del matí = 6:40 h
- són dos quarts tocats de nou del vespre = 20:30 – 20:34 h
- passen deu minuts d’un quart de cinc de la tarda = 16:25 h
- falten dos minuts per a tres quarts de vuit del matí = 7:43 h
De sistema digital a sistema de campanar:
- 16:24 h = falten sis minuts per a dos quarts de cinc de la tarda
- 13:05 h = passen cinc minuts de la una del migdia
- 02:45 h = són tres quarts de tres de la matinada
- 19:15 h = és un quart de vuit de la tarda
- Vídeo Com dir les hores en català (canal de YouTube d’Easy Catalan)
Transcripció
Andreu:
[0:16] Bon dia, Sílvia!
Sílvia:
[0:17] Bon dia! Com estàs, Andreu?
Andreu:
[0:20] Bé, podria estar millor, estic recuperant-me del covid. De fet, porto dues setmanes donant positiu i amb símptomes, i espero que quan surti publicat aquest episodi ja estigui curat del tot.
Sílvia:
[0:33] Això esperem.
Andreu:
[0:34] A part daixò, per la resta, molt bé. Tu què tal?
Sílvia:
[0:38] Molt bé, molt bé. Normal, com sempre.
Andreu:
[0:40] Doncs, Sílvia, tinc alguns punts per comentar com a actualitzacions de coses que han passat últimament. Primer de tot, tu et vas queixar en un… bé, et vas queixar, vas fer una reivindicació, diguéssim, fa un temps, quan parlàvem de les aficions, i vas dir que et costava trobar… Com es diu això? Mots encreuats…
Sílvia:
[0:58] Passatemps, sí
Andreu:
[0:59] … en català, no?
Sílvia:
[1:00] Sí, és veritat. Vaig anar… És que em vas passar una… com una pàgina web on et deia on podies trobar els passatemps en català, no? [Ah, sí] I vaig mirar quina és la llibreria que tenia més a prop o la que podia anar… o anava normalment a mirar-ho, i hi vam anar, vaig preguntar-ho i em van dir que no, que ja feia temps que no en venien.
Andreu:
[1:22] Ah… Quina llàstima. I no en podies demanar? [No.] Bé, doncs tinc una bona notícia per a tu, i és que el diari Vilaweb, que és aquest diari que ja n’hem parlat diverses vegades, ha creat una secció de mots encreuats.
Sílvia:
[1:38] Ah, sí?
Andreu:
[1:39] Sí, es diu Minimots.
Sílvia:
[1:41] Minimots.
Andreu:
[1:42] Sí. Se n’encarrega el Pau Vidal, que és un filòleg, traductor i divulgador lingüístic, ha fet diversos llibres, per exemple, un dels llibres més coneguts seus és un que es diu El bilingüisme mata, que parla del bilingüisme social i dels inconvenients que té per a una llengua minoritzada com el català, no? Doncs és un personatge més o menys mediàtic, perquè ha sortit en diversos programes, per exemple, el programa que vam comentar d’El llenguado.
Sílvia:
[2:10] Ah, d’acord, em sembla que ja sé qui és.
Andreu:
[2:12] Exacte, en el programa d’El llenguado, el Pau Vidal feia com d’assessor lingüístic, no? Bé, doncs és l’encarregat de fer els Minimots.
Sílvia:
[2:20] Només hi ha mots encreuats, o també hi ha sopes de lletres i d’altres tipus de passatemps?
Andreu:
[2:25] Diria que només mots encreuats, però espera’t, perquè tenen un altre joc… No, sí, només mots encreuats. A part d’això, també tenen el Paraulògic, que va sorgir com a iniciativa privada d’un particular, però Vilaweb va fer un acord amb aquesta persona i ara és un joc, diguem, propi d’aquest diari, i a més a més, tenen un concurs, a tu que t’agraden molt els concursos, hi ha un test sobre els diferents territoris de parla catalana, o sigui, un test de cultura i llengua. Llavors, et pots posar a prova i… bé, qui hi tingui interès, doncs té tot això, els Minimots, el Paraulògic i el Posa’t a prova, que es diu així, a la pàgina de Vilaweb. D’acord?
Sílvia:
[3:09] Que interessant.
Andreu:
[3:10] Sí, i una altra notícia bona per a mi és que… És que el Paraulògic ha fet un any i estrena aplicació per a mòbils. Per tant, qui estigui viciat… Sí, qui estigui viciat al Paraulògic com jo, ja ho sap, ja té l’aplicació.
[…]