Home>>Easy Catalan>>“Seure” o “asseure’s”? Resolem dubtes! | Easy Catalan LIVE
Easy CatalanVídeos

“Seure” o “asseure’s”? Resolem dubtes! | Easy Catalan LIVE

El dubte linguístic d’aquest més de maig l’ha plantejat Mr.T un membre de la comunitat d’Easy Catalan, així que des d’aquí moltíssimes gràcies per proposar aquest dubte!

 

El dubte consisteix en explicar la diferència entre les formes verbals seure, asseure, i asseure’s, ben mirat s’assemblen molt, però no volen dir el mateix! Us recomano que mireu el vídeo del directe perquè la Sílvia i l’Andreu ho expliquen d’allò més bé i, a més a més, podreu comprovar si ho heu entès bé amb l’exercici que proposen al final.

 

Tot i això, per facilitar-vos la comprensió i perquè ho pugueu consultar sempre que ho necessiteu, tot seguit us deixo una petita explicació: 

 

  1. Seure és un verb que indica un estat. És a dir, expressa una posició immòbil, que no canvia. Concretament, vol dir ‘estar sobre un suport qualsevol de manera que el cos descansi sobre l’extremitat inferior del cos’.

Exemples: 

 

La Marta seu a la cadira 

Al teatre no hi ha lloc per seure (vol dir que està tot ple). 

 

  1. Asseure, indica un procés i vol dir ‘fer seure algú o alguna cosa’. 

Exemples:

Van asseure l’àvia al costat dels nets. (I aquí s’entén que va necessitar l’ajudar d’algú per seure).

El metge va asseure el pacient a la camilla per auscultar-lo.

 

  1. Asseure’s, en canvi, és un verb pronominal i vol dir ‘passar d’estar dret a estar assegut’, però per fer aquest canvi d’estat no es necessita l’ajuda de ningú. el pronom reflexiu es indica que el procés el fa un mateix és, i pot anar davant o darrere del verb.

 

Exemple: La Maria va asseure’s a la fila del darrere. (I aquí s’entén que la Maria hi va seure sola, sense l’ajuda de ningú).

 

Teniu clara la diferència entre aquests tres verbs? Expliqueu-nos-ho als comentaris!
1 (1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *