Home>>Easy Catalan>>Què són les Falles? | Easy Catalan 70
Easy CatalanVídeos

Què són les Falles? | Easy Catalan 70

Aquest és l’últim vídeo que la Núria ens aportarà dels del País Valencià, però per fi ens porta una de les tradicions més especials que tenen: les Falles! Durant tot un any construeixen aquestes meravelloses escultures, per un cop enllestides cremar-les.

Les falles són un fenomen únic que es viu amb passió a València i en uns altres noranta municipis valencians. Encara que aquesta festa està relacionada amb Sant Josep, no té una connotació religiosa. Es tracta d’una gran festa turística que atrau visitants de tot el món, ansiosos per veure les falles plantades als carrers, gaudir de l’espectacle de llums, les mascletades, els focs artificials i, per descomptat, la famosa cremà, on s’encenen més de 1.000 falles en una espectacular festa declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Aquests monuments efímers, anomenats falles, són el cor de la festa. Tradicionalment construïdes amb fusta i cartó, avui dia predominen els materials com el poliestirè i la fusta. Les falles són autèntiques obres d’art que s’han de plantar abans del 16 de març i es cremen quatre dies després, a la mitjanit del dia de Sant Josep. La festa no seria completa sense música, i els carrers es converteixen en un festival de bandes musicals. Els coets són una presència constant, amb masclets, focs d’artifici i altres sorpreses pirotècniques que acompanyen els moments més importants de la festa.

Una part essencial de les falles són les falleres, que llueixen els vestits regionals valencians. Les dones porten el tradicional vestit de fallera, amb brodats delicats i pentinats típics, mentre que els homes opten per un brusó i un mocador, el vestit de gala o el vestit de Saragüells o Torrentí.

Encara que les activitats més intenses tenen lloc del 15 al 19 de març, les festes comencen molt abans. Hi ha presentacions de falleres, l’elecció de la fallera major i la fallera major infantil, la crida (una crida a la festa) i, per descomptat, les mascletades, on l’explosió de sorolls envaeix l’atmosfera i fa vibrar a tots els assistents.

Us animem a viure de prop aquesta festa tan especial. Gràcies, Núria, per la teva aportació tan valuosa a Easy Catalan des del País Valencià. Molta sort i fins aviat!

Amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *