Home>>Easy Catalan>>Castanyada o Halloween? Què prefereixes? | Easy Catalan 86
Easy CatalanVídeos

Castanyada o Halloween? Què prefereixes? | Easy Catalan 86

En aquest vídeo l’Andreu i la Marta es troben a Mollerussa per preguntar a la gent si prefereixen la Castanyada o el Halloween. En general hi ha respostes de tota mena, però si vols saber quina ha estat l’opció guanyadora mira el vídeo per descobrir-ho!

A més a més, aprendràs un munt sobre ambdues tradicions, els costums i les preferències de la gent de Mollerussa a l’hora de celebrar-les. Els agrada comprar els panellets o fer-los a casa? Prefereixen comprar les castanyes a la castanyera o coure-les a casa? Els agrada disfressar-se i que els toquin el timbre preguntant “truco o trato”? Aquestes i moltes altres qüestions són les que es debaten en aquest vídeo. 

Si t’hi fixes, veuràs que per expressar el desig o la preferència per alguna cosa, en català fem servir uns verbs que anomenem psicològics. En serien un exemple els verbs agradar, interessar, encantar o plaure. 

Aquests verbs sempre van acompanyats d’un pronom de CI o de CD. D’una banda, tenim un objecte que provoca una sensació (subjecte) i, de l’altra, una persona que experimenta aquesta sensació. Amb aquests verbs l’objecte fa la funció de subjecte mentre que la persona apareix representada a través d’un complement directe o indirecte. Generalment, utilitzem la tercera persona del singular (quan hi ha un únic objecte o una acció) o la tercera del plural (quan hi ha més d’un objecte).

Per exemple, en la frase m’agrada molt celebrar la Castanyada, tenim un objecte que fa la funció sintàctica de subjecte la Castanyada i també el pronom m’ que fa la funció sintàctica de CI i experimenta la sensació agradar provocada per l’objecte la Castanyada. 

Per tal d’expressar desig o preferència podeu fer servir els verbs que conjuguem a continuació: 

 

agradar

interessar

plaure

encantar

jo

tu

ell/-a

nos.

vos.

ells/-es

m’agrada

t’agrada

li agrada

ens agrada

us agrada

els agrada

m’interessa

t’interessa

l’interessa

ens interessa

us interessa

els interessa

em plau

et plau

li plau

ens plau

us plau

els plau

m’encanta

t’encanta

li encanta

ens encanta

us encanta

els encanta

Noteu que la forma d’alguns pronoms canvia depenent de si el verb comença en vocal o en consonant: m’agrada, em diverteix, t’entusiasma, et plau.

Podeu fer oracions com ara: 

M’agrada la Castanyada.

Em plau celebrar la Castanyada amb la família i els amics.

No m’interessa el Halloween.

Als nens petits els encanta disfressar-se per Halloween.

I ara que ja saps com funcionen aquests verbs i com comunicar desig o preferència per alguna cosa, tu què prefereixes, la Castanyada o el Halloween?, què t’agrada més, menjar panellets i castanyes o disfressar-te? Mira el vídeo i explica’ns-ho als comentaris!

1 (1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *