Home>>Easy Catalan>>15: Per què aprens català?
Easy CatalanPòdcast

15: Per què aprens català?

Notes del programa

Ja som a la tardor, ja ha començat el curs i a Easy Catalan volem felicitar tots aquells que aquest any heu començat a aprendre el català. Enhorabona!!! I si encara no heu començat a aprendre’l de manera activa, en aquest episodi us donem un seguit de motius per a animar-vos-hi. Som-hi!

L’expressió de la setmana

  • tot és començar (‘un cop comences a fer una cosa, ja no pots parar’)

Exemple: “Encara no t’has apuntat a un curs de català? Ja veuràs que t’agradarà i t’ho passaràs bé. Va, que tot és començar!”

  • menjar i gratar, tot és començar (‘un cop comences a fer una cosa, ja no la pots deixar fàcilment’)

 

Easy Catalan recomana

 

 

Cursos de català

– en línia:

arreu del món

a Catalunya:

  • Consorci per a la Normalització Lingüística

  • Escoles Oficials d’Idiomes

  • Centres de Formació d’Adults

  • Universitats

– al País Valencià:

a les Illes Balears

a l’Aragó

a Andorra

a la Catalunya del Nord

a l’Alguer

 

Transcripció

Andreu:
[0:14] Hola hola!

Sílvia:
[0:15] Hola, Andreu, com estàs?

Andreu:
[0:18] Molt bé, molt bé. Tu com estàs? Bentornada!

Sílvia:
[0:20] Bé, ara ja estic bé. I esperem que continuï així.

Andreu:
[0:26] Sí? [Sí.] Bé, me n’alegro. Em consta que vas passar pel dentista.

Sílvia:
[0:30] Sí, he passat per gairebé tots els metges que hi pugui haver. Per tant, sí, he passat també pel dentista.

Andreu:
[0:37] Bé, doncs m’alegro que ja estiguis millor, i segur que els nostres oients també estan contents que hagis tornat, perquè segur que més d’un t’ha trobat a faltar.

Sílvia:
[0:48] No, (i ara!), si vau fer un episodi superdivertit, que no sé si ja l’heu sentit, amb la Sara, de les paraules, que jo el vaig escoltar i em va agradar moltíssim, perquè vau començar a dir paraules i jo pensava: jo també vull dir-ne alguna!

Andreu:
[1:03] Et vas quedar amb les ganes de dir la teva, no?

Sílvia:
[1:06] Sí, sí.

Andreu:
[1:08] Doncs escoltar, ara tens l’oportunitat. Quines són les teves paraules preferides en català?

Sílvia:
[1:13] No sé, o sigui, en tinc moltes, eh? M’agraden moltes paraules diferents, però potser la meva preferida, que ja (l’)havíeu dit, és libèl·lula.

Andreu:
[1:21] Aaah.

Sílvia:
[1:22] Libèl·lula em sembla preciós. Tantes eles… Ja sé que per molts aprenents de català és complicat, però… m’agrada molt.

Andreu:
[1:32] Sí, té quatre eles: libèl·lula. Doncs aquesta la vam comentar en l’episodi, juntament amb altres paraules relatives a insectes i animalons, com ara llúdriga o eriçó. Bé, i la libèl·lula va sortir en referència…

Sílvia:
[1:48] A l’espiadimonis.

Andreu:
[1:49] L’espiadimonis, que és el mateix, no? [Sí.] Molt bé, molt bé, i què, ja has començat el curs? Ja has començar les teves classes?

Sílvia:
[1:55] Sí! Sí, ja vam començar el 13 de setembre, vam començar perquè… vaig esperar fins l’últim moment… normalment sempre començo a principis de setembre, però com que em trobava tan malament, vam esperar fins al 13, i el 13 vaig començar, com vaig poder, i ara ja està, ja estem completament dins del curs… a més a més, aquest curs es presenta molt emocionant per tots i estic molt contenta. Sí.

Andreu:
[2:22] Fantàstic. Doncs sí, sí, ja som… avui és dia 1 d’octubre, el dia que gravem, per tant, ja han començat els cursos escolars i els cursos d’idiomes, com per exemple, doncs els estudiants de la Sara a Grenoble o els estudiants de català de la Universitat de Bristol, que han començat el curs mirant el vídeo de 8 dades curioses sobre el català, que vam fer fa un temps i que vam publicar en el canal de YouTube, no? [Sí!] De fet, sabem això de la Universitat de Bristol perquè van fer un tuit, no?, en què deien que… doncs això, que han començat el curs descobrint què és el català amb aquest vídeo, i sembla ser que hi ha algunes dades que han sorprès força els alumnes.

Sílvia:
[3:05] Potser una de les dades que els ha sorprès és la dels parlants, del nombre de parlants.

Andreu:
[3:13] Doncs sí, pot ser sí, perquè fins i tot és una dada que sorprèn molt a la gent d’aquí, no?, que molta gent d’aquí no és conscient de la dimensió del català pel que fa al nombre de parlants i quan ho saben se sorprenen.

Sílvia:
[3:27] Andreu, quants n’hi ha?

[…]

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *