Catalannets és una associació sense ànim de lucre que treballa per normalitzar l’ús de la llengua catalana a les xarxes socials, especialment a YouTube. D’una banda, promou la creació de continguts de qualitat en català i, de l’altra, ofereix opcions formatives per a l’aprenentatge de la llengua catalana en línia.
Per tal de promoure la creació de continguts de qualitat, Catalannets produeix guies i tutorials en català per a la formació dels futurs creadors de contingut. A més a més, l’associació disposa d’un programa per acompanyar tots els creadors que ho demanin.
Respecte a l’aprenentatge de la llengua catalana, Catalannets, dins del projecte Easy Catalan, també ofereix diferents opcions formatives en línia que cobreixen tots els nivells d’aprenentatge d’acord amb el MCER (Marc comú europeu de referència per a les llengües) i crea continguts didàctics enfocats a l’aprenentatge del català com a segona llengua. En aquesta mateixa línia, també produeix els vídeos i el pòdcast d’Easy Catalan, dirigits a aprenents de català.
Creem contingut de diferents temes en català
Produïm guies i tutorials
Acompanyem nous creadors
Promovem l’ús de la llengua catalana
Ensenyem català totalment en línia
Creem continguts didàctics
Breu història
El 2019, la Sílvia, el Joan i l’Andreu van començar el projecte d’Easy Catalan, un projecte de creació de contingut audiovisual adreçat principalment a aprenents de català. Era un projecte molt ambiciós, però alhora molt bonic i encoratjador: fer arribar el català a tothom a través de les xarxes socials. Van començar publicant vídeos al canal de YouTube d’Easy Languages, però de seguida l’esforç va tenir la seva recompensa: el nombre de seguidors i membres afiliats a la comunitat de Patron va començar a augmentar i van poder crear un propi canal de YouTube propi. Més tard, a la tardor de 2021, va néixer l’Associació Catalannets. Després de tres anys produint vídeos i un pòdcast, el projecte d’Easy Catalan havia crescut força, i els impulsors del projecte van decidir que havien de posar a l’abast de tothom els coneixements que havien adquirit. Era el moment perfecte per vehicular-ho a través d’una entitat, i per això van constituir l’Associació Catalannets. Al novembre de l’any 2022, la trajectòria de l’equip va ser reconeguda amb el lliurament del V Premi Llengua Nacional.
Els membres de l'equip
La Sílvia és qui més coneixeu de l’equip, ja que és la impulsora i entrevistadora principal d’Easy Catalan. Edita els vídeos amb el Joan, fa el pòdcast amb l’Andreu, porta les xarxes socials, coordina l’equip i, entre moltes altres coses, s’encarrega del Campus d’Estiu. La passió de la Sílvia és la seva feina: ensenyar. Es dedica a fer classes particulars d’alemany.
L’Andreu és un dels presentadors del pòdcast d’Easy Catalan. S’ocupa de revisar i traduir tot el que cal transcriure i subtitular. Prepara guions per als vídeos, de tant en tant surt al carrer a fer entrevistes i recentment s’ha estrenat també com a càmera. A més, dinamitza sessions de conversa a Discord amb els membres de la comunitat.
El Joan és la locomotora a l’ombra que fa que tot funcioni. Fa de càmera, edita els vídeos i pòdcasts, porta la comptabilitat, les webs… i també el podeu trobar a les converses de Discord amb els membres de la comunitat! (Si no arriba tard…) És de Cornellà de Llobregat, però està segrestat al Berguedà.
La Irene s’encarrega de les transcripcions dels vídeos i els episodis del pòdcast, escriu guions per a nous vídeos, redacta continguts per a les xarxes socials i crea diferents materials per a l’aprenentatge de la llengua catalana. També la trobareu fent entrevistes al carrer. És de Manresa, des d’on fa col·laboracions com a correctora autònoma. És una apassionada de la lectura, l’escriptura i el català!
El Matthew col·labora amb les traduccions del canal i en les entrevistes al carrer. A més, està intentant convèncer les altres persones de l’equip perquè s’estableixi una secció permanent de “Easy Catalan a la cuina” al canal de YouTube. Viu molt orgullosament a Sant Andreu, Barcelona, i li agrada fer pastissos i jugar a tennis.
La Sònia participa en l’equip dinamitzant xerrades de Discord setmanalment. Va involucrar-se en el projecte quan es va sentir sacsejada per una situació laboral a un barri perifèric de Badalona on no l’entenien parlant en català. Des d’aquell moment va voler contribuir com a voluntària de l’Associació per poder ajudar les persones que volen aprendre català.
El Reece ajuda amb les traduccions i revisions de contingut en anglès, com els subtítols dels vídeos del canal de YouTube i el curs de català bàsic. És d’Escòcia i viu molt a prop de la ciutat de Glasgow, on treballa des de casa com a traductor autònom.